zondag 30 mei 2010

30 mei

Gisteren en vandaag weer aan de slag in de Watergraafsmeer om onze voedselvoorziening een stimulans te geven.
Er was water uit de lucht beloofd door de dames en heren meteorologen en dat was heel hard nodig. Om de gebruik te maken van deze klimatologische omstandigheden hebben we een aantal acties ondernomen. Te weten:
- onkruid wieden en schoffelen
- het planten van butternut, patisson, tomaten en knolselderij die ik braaf had voorgekweekt in mijn serre en achtertuin
- het oogsten van kamille
- het verwijderen van gras in de greppel en op de paden.

Doordat het zaterdagnacht en zondagochtend goed had doorgeregend was de grond goed vochtig vandaag. Dat maakt het makkelijk te schoffelen en was het grindpad makkelijker te bewerken om het gras tussen het grind uit te halen. Gisteren (zaterdag) viel er niet te schoffelen omdat de klei zo hard was geworden dat je met de schoffel gebakken kleibrokken verplaatst en daarmee de nog steeds kleine groenteplantjes of plet of amputeert.
We hopen nu dat we een groeispurt van onkruid hebben kunnen voorkomen en dat de groenten en bloemen die we graag willen hebben de ruimte en de kans krijgen tot volle wasdom te komen. Met als ultiem doel: onze magen en vazen gevuld.

Ik heb lekker veel rabarber kunnen plukken, het wil alleen niet zo goed lukken om de rabarber mooi los te trekken van één van de twee planten. Of de steel breekt vlak bij de grond af of ik trek de halve plant eruit. De andere plant doet het wel volgens het boekje, met een stevige ruk laat de steel mooi in zijn geheel los van de plant.

Vorige week had ik al een bosje kamille geplukt, maar gisteren stond er zoveel te bloeien dat we nu een flinke voorraad hebben kunnen plukken.


Een hele tas vol.


Onthoofd om te drogen voor de thee later dit jaar.


De flessentest deel 2

Op deze foto kun je zien dat de de tweede en de vierde andijvieplanten groter zijn dan de andere. deze hebben onder een halve fles 'gebroeit' Nu ben ik benieuwd of ze deze voorsprong om kunnen zetten in een eindzege. De finish is de pan in mijn keuken.


Bloeiende tuinbonen wat een moois dat in heerlijkheden zal veranderen.

Op de terugreis barstte de regen pas echt goed los en ondanks onze regenkleding hielden we het niet helemaal droog. Genoeg water, volgende week weer, met veel zon tussendoor, alsjeblieft.

Stand van zaken (verre van compleet):


Peuterpruimpjes


Prinsessenbonen (ook al lag zij erop, het zijn geen erwten)




Kapucijners, tuinbonen en doperwten (die dus wel, voorgrond)



Babypeertjes


Het kwaad met wortel en al uitroeien


En hier komen straks heerlijke tomaten aan (Coeur de boeuf)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten