woensdag 8 april 2015

Longkruid Pulmonaria officinalis

Deze week aandacht voor de dappere voorjaarsbloeier longkruid.
Deze plant schijnt zijn naam te danken aan de vlekken op de bladeren, dat werd vroeger in verband gebracht met longen.
Het gevlekte blad
















Het blad kan na de bloei last krijgen van meeldauw. Afknippen is de beste oplossing, de plant maakt daarna weer fris nieuw blad. Het ziet er weer mooi uit dan.

Het is een makkelijke plant, groeit zo'n beetje overal en zaait zichzelf makkelijk uit. Het plantje is polygaam, het kruist met ongeveer elk andere Pulmonaria die in de buurt staat. Verschillende soorten bij elkaar zetten is een hachelijke onderneming als je de soorten wilt behouden. Er zullen allerlei mengvarianten ontstaan.

Luilekkerland voor hommels




















Longkruid wordt druk bezocht door vroege bijen en hommels, het is een goede kickstart voor nieuwe volkeren.

Het is een zogenaamde stinzeplant, wilde planten uit andere landen die in de onderbegroeiing van de bossen bij landhuizen werden aangeplant. Sneeuwklokjes zijn daarvan ook een zeer bekend voorbeeld. Het zijn planten die zichzelf goed kunnen redden. Ze benutten de voorjaarszon die tussen de nog kale takken doorschijnt om nieuwe energie voor het volgende voorjaar op te slaan. De grond mag niet te zuur zijn, dan verteren de bladeren te langzaam tot humus en kunnen de voedingstoffen niet op tijd benut worden.

Sommige bloempjes verkleuren al naar roze










De bloempjes van het longkruid schieten in trosjes omhoog zodra het voorjaar zich aankondigt. De bloempjes verkleuren van blauwpaars naar roze. Dat geeft ze een vrolijk en bont aanzien. Een mooie lentebode.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten