maandag 20 augustus 2012

bloemkool voor soep

Bloemkool blijf ik een lastig te kweken plant vinden. Netjes voorkweken in een bakje, zorgvuldig uitplanten, goed voeren, beschermen tegen duivenvraat, af en toe een rups wegvangen en dan krijg je bijvoorbeeld zoiets:


Bloemkool

Mijn vorige poging leverde een bloemkool ter grootte van een 20 cent munt op, deze heeft wel het formaat groentenboer, maar niet de blankheid en of de compactheid. Ik heb er toch een smakelijk soepje van weten te maken:
  • 1 ui
  • teentje knoflook
  • een struikerige bloemkool
  • twee aardappels
  • bouillonblokje
  • blauwschimmel kaas
  • peper
  • zout
  • laurierblad
  • nootmuskaat

Soep maken is het makkelijkst wat er is, je gooit van alles in een pan, koken eventueel pureren klaar is klara.
Dit is zo'n soep:
Uitje en knoflook fruiten tot ze glazig is vervolgens bloemkool in roosjes en aardappels in blokjes erbij, water tot alles net onder staat, bij deze bloemkool lukt dat niet, te weerbarstig, bouillonblokje en laurierblad erbij en koken tot alles gaar is, ongeveer 15-20 min. Dan pureren met staafmixer of roerzeef, kaas in blokjes erbij en op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat. Lekker met een geroosterde boterham met kruidenboter, die je zoals bij mij gewoon uit de vriezer kunt halen.


Verder gaat het goed op de tuin enig bewijs hiervan staat hieronder weergegeven:



Bonentijd: dat een toch wel enigszins onooglijk bloempje kan uitgroeien tot een malse sperzieboon vind ik nog steeds verwonderlijk. Eenmaal op gang blijft zo'n bonenplant produceren. Dit is nog eens een goede investering!



En dan de tomaten, die gaan ook maar door. De Coeur de Boeuf heeft nog wat tijd nodig om te rijpen, maar wat zien zij er schitterend uit.


De mais is klaar om te plukken en op te smikkelen. Wat ik natuurlijk ook direct gedaan heb, niets lekkerder dan zelfgeplukte en gekookte mais.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten