zondag 22 juli 2012

Preitaartje

Vorige week heb ik prei uitgezet. Vorig jaar had de prei mooi gebloeit en spontaan waren er allerlei preiplantjes opgekomen. Tevens had ik een bosje gezaaid. Nu het aardappelveld voor een deel gerooid was, kwam er een plekje vrij voor de prei. Prei rooien, wortels en groen kortknippen, gaatje in de grond prikken en laten zakken maar, verder niets meer aan doen. De natuur doet de rest.

Uitgezette prei

Er waren ook een paar preien goed dik, mooi om op te eten.
Ik heb er een taartje van gebakken en ook mijn gast was er over te spreken. Nu dus het recept:
  • prei
  • ui
  • teentje knoflook
  • blauwschimmelkaas
  • eieren
  • creme fraiche
  • peper zout

Voor het deeg:
  • bloem,
  • de helft daarvan aan boter
  • ijskoud water, of witte wijn
  • scheutje olijfolie.

Eerst het deeg maar eens uitleggen. Twee delen bloem, een deel koude boter. In de keukenmachine, of boter kleinsnijden en door het deeg heen wrijven. Om er een bal van te maken heb ik er een scheut witte wijn bijgegoten en nog een beetje olijfolie, dan wordt het deeg iets soepeler. Een vorm bekleed en de bodem ingeprikt. 
Deel 1 klaar.

De vulling: prei schoonmaken, en in kleine schijfjes snijden, als je prei uit eigen tuin hebt moet je die schijfjes uit elkaar duwen om het zand ertussen uit te krijgen. Het is dan iets meer werk, maar wel veel lekkerder.
Uien snipperen, of in ringen net wat je fijn vindt.
De knoflook klein snijden, vooral als je verse hebt werkt dat makkelijker dan persen.
Alles kort even fruiten in de olie 5 minuten of zo.
Deel 2 klaar.

De taart bodem ermee vullen, de kaas erover verdelen. De eieren goed loskloppen, met peper en zout en de creme fraiche en over de vulling gieten.
Deel 3 klaar.

In de voorverwarmde oven zetten, 180 graden, ongeveer 45 minuten.
Deel 4 klaar.

En dan krijg je dit:



Dit zijn 3 preien, 100 gram bloem, 50 gram boter, 100 gram Cambozola, 3 eieren, twee volle eetlepels creme fraiche. En heel erg lekker. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten